Hem Om mig Kontakt Pris Erbjudande Nyheter

HÀsten Àr ett muskeldjur och 45-60% av deras kroppsvikt bestÄr av muskler. Det Àr musklerna som möjliggör alla rörelser. HÀstars muskler Àr anpassade för snabba rörelser och kraftfullt arbete. För att musklerna skall fungera sÄ krÀvs det att de fÄr nÀring samt syre och det fÄr de genom blodflödet frÄn hjÀrtat.

Om en hÀst arbetar lÄngsamt sÄ anvÀnder den syre för att omvandla sin nÀring och dÄ kallas det för aerob förbrÀnning. Oftast sker det vid en arbestpuls understigande 160 slag/min.

Skall hĂ€sten dĂ€remot jobba hĂ„rdare och fortare krĂ€vs mer nĂ€ring och syre vilket kroppen löser genom att öka hjĂ€rtfrekvensen – förhöjd puls. NĂ€r pulsen har blivit 180 slag/min eller mer sĂ„ intrĂ€der anaerob spjĂ€lkning, vilket innebĂ€r att muskeln inte hinner producera tillrĂ€ckligt mycket energi pĂ„ aerobt sĂ€tt utan mĂ„ste bilda energi genom att bryta ner socker. Detta lĂ€mnar efter sig slagg-produkter mjölksyra. Bildas det för mycket mjölksyra tappar hĂ€sten orken snabbt. DĂ€rför Ă€r ett av konditionstrĂ€ningens mĂ„l att öka hĂ€stens syreupptagningsförmĂ„ga sĂ„ att grĂ€nsen för anaerob spjĂ€lning skjuts framĂ„t.

Det Àr hÀr som IR-terapi Àr sÄ bra för det hjÀlper hÀsten att ÄterhÀmta sig fortare samt att bli av med slaggprodukter. Man brukar sÀga att det tar 48 timmar för musklerna att helt ÄterhÀmta sig. TrÀnar man dessutom samma muskler dag ut och dag in sÄ blir slitaget större Àn effekten av trÀningen.

 

Nedan kan ni se en muskel i genomskÀrning.

 

 

För att förstÄ hur musklerna fungerar sÄ mÄste man förstÄ hur de Àr uppbyggda. Musklerna har en sena pÄ vardera sida som fÀster till ett ben. SammansÀttningen av muskelfibrer varirerar mellan individer. Tack vare avelsarbetet har vi fÄtt fram specialierade hÀstarter för olika anvÀndningsomrÄden. Nordsvensken har till exempel en större andel lÄngsamma muskelfibrer vilket gör dem mycket uthÄlliga för tunga arbeten medan Quarter HÀsten Àr motsatsen och har större andel snabba muskelfiber som krÀvs för deras anvÀndning.

Intressant att veta Àr att föl föds med stor andel snabba muskelfibrer för att kunna följa med flocken om de hastigt mÄste fly.

 

FÄr en hÀst problem med en muskel sÄ brukar jag ofta fÄ höra att muskeln sjÀlvlÀker, men det Àr ofta ett felaktigt antagande.

Vad Àr det dÄ som hÀnder i muskeln?

Vad som hÀnder Àr att en muskels första fysiologiska reaktion pÄ en överanstrÀngning, överuttÀnjning eller överbelastning Àr en kontraktion (en sammandragning). Efter det utvecklar sig en kramp exakt dÀr traumat började. I en kramp hÄlles en grupp av muskelfibrerna (se bild ovan) i en stelkrampsliknande sammandragning, som inte slÀpper - den bildar i sig en muskelknut som ofta inte Àr större Àn ett tummavtryck. Eftersom överspÀnning och kramp bara Àr förstÀrkningar av normala kontraktionshÀndelser sÄ kan de ej pÄvisas med hjÀlp av röntgen eller standardundersökning.

Det Àr hÀr problemet verkligen blir ett problem som mÄnga tror det gÄr inte att visa att nÄgot Àr fel men dock sÄ kÀnner den som hÄller pÄ med hÀsten att det Àr nÄgot som inte stÄr rÀtt till. HÀsten har till exempel svÄrt att svÀnga vÀnster, protesterar nÀr man spÀnner sadeljorden eller blir krÄnglig nÀr man skall sko m.m.

Det Àr dÄ det skulle hjÀlpa med IR-terapi för att slÀppa loss dessa spÀnningar samt att ÄterfÄ balansen i kroppen igen!